De gemeente Venlo heeft de zwerfkat tot schadelijke diersoort bestempeld. De gemeente verwijst burgers met overlast nu door naar een plaagdierbestrijder. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het afschieten van katten door een commerciële partij '[...] niet meer tot de onmogelijkheden behoort'.

De zegsman benadrukt wel dat de kattenbestrijding uitsluitend binnen de strikte grenzen van de wet plaats mag vinden. Volgens de nieuwe Natuurwet van 2011 mag er binnen woonpercelen uitsluitend met verdovingsgeschut worden gewerkt.
De gemeente Venlo kampt al geruime tijd met een exorbitant groeiende zwerfkattenpopulatie. De Dierenambulance Noord-Limburg maakt zich dan ook grote zorgen over het 'handen-af'-beleid van de gemeente. Volgens de Dierenambulance zou de gemeente weer budget ter beschikking moeten stellen voor de bestrijding/opvang van zwerfkatten. Ook pleit de organisatie voor de gedwongen sterilisatie/castratie van zwerfkatten i.s.m. een chip-registratieplicht voor kattenbezitters.