De situatie in het zuiden is geëscaleerd. Meer dan 50 raketten van verschillende types zijn dinsdag en woensdagochtend vanuit de Gazastrook afgeschoten naar het zuiden van Israël.
Elf burgers en drie Israëlische politieagenten werden daarbij gewond. Een Grad-raket sloeg in nabij de woestijnhoofdstad Be'er Sheva. Vandaag begint voor 600.000 studenten in Israël de zomervakantie, wat de dreiging van raketten voor een aantal scholen in het zuiden vermindert. De Israëlische regering probeert om de escalatie in het zuiden tegen te gaan.

Leiders van Hamas stelden zich verantwoordelijk voor veel van de raketaanvallen, wat afwijkt van het gebruikelijke beleid van Hamas, waarbij kleinere verwante terreurgroepen de schuld op zich nemen voor aanslagen op het zuiden van Israël.

Israëlische troepen reageerden met een groot aantal nachtelijke aanvallen op terroristische installaties in Gaza, waarbij een aantal doden vielen. Legerfunctionarissen waarschuwden, dat de situatie waarschijnlijk in de komende uren en dagen nog ernstiger wordt.

De Palestijnse persbureau's Ma'an en Wafa maakten bekend, dat bij een luchtaanval op een raketstelling in dichtbevolkt (!) gebied een tweejarig meisje was gedood. De Israëlische luchtmacht verklaarde geen aanval op die plaats te hebben uitgevoerd, en volgens ooggetuigen stierf het meisje tijdens een mislukte raketlancering.

Een aantal commentatoren spraken de vrees uit, dat dit kan leiden tot een tweede operatie 'Cast Lead' in Gaza. De radicale Hamasregering in de Gazastrook voelt zich zekerder met de (waarschijnlijk) nieuw gekozen president van Egypte Mohammed Mursi, om Israël te verleiden tot een nieuwe operatie in de Gazastrook. Als de radicale kandidaat van de Moslimbroederschap, Mursi, na het tellen van alle stembussen de presidentsverkiezingen in Egypte feitelijk officieel heeft gewonnen, dan zullen de wapentransporten uit de Sinaï naar de Gazastrook sterk toenemen. Zo meldde de Israëlische radio vandaag dat Hamas waarschijnlijk lange-afstandsraketten bezit, die voor het eerst grote Israëlische steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem kunnen bedreigen.

Maar deze raketten zijn niet het enige probleem van Israël. '200.000 raketten staan op Israël gericht, lange-afstandsraketten uit Libanon, Syrië en Iran', waarschuwde de chef van Israëls militaire inlichtingendienst, generaal Aviv Kochavi. 'In Zuid-Libanon is in elk tiende huis een rakettenmagazijn met lanceerinstallatie verborgen en de Sinaï wordt het nieuwe terreurnest tegen Israël'.

Vanuit Palestijnse oogpunt is een escalatie met Israël noodzakelijk voor politieke doeleinden. In de geschiedenis van Israël en de Palestijnen in de afgelopen 20 jaar, na het begin van de onderhandelingen in Oslo, hebben de Palestijnen, zowel Hamas als Fatach, herhaaldelijk beweerd dat Israël alleen maar politieke vorderingen maakt, als het daartoe militair wordt gedwongen. Al lange tijd klagen de Palestijnen dat de wereld als gevolg van de recente opstanden in de Arabische landen minder is geïnteresseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Om de aandacht te trekken moet er worden geschoten. Zo wordt dat ten minste aan Israëlische kant begrepen.